Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 19. sept. 2024

Rulli end üles

Üles

1 kommentaar

DJI Osmo Pocket 3 on üliväike, aga väga võimekas videokaamera

DJI Osmo Pocket 3 on üliväike, aga väga võimekas videokaamera
Oskari Värä

DJI Osmo Pocket 3 on videomaailma tormina vallutanud, sest oma kompaktses suuruses on see samal ajal ülivõimekas ning funktsioonidest pungil videokaamera. Võrreldes eelkäijatega on edasiminek sisuliselt kõiges ning nüüdseks on tegu universaalse ja väga hea kaameraga.

4K videovõimekus 120 kaadrit sekundis, kolmeteljeline stabilisaator ning terve ports kasulikke funktsioone on kaamerast teinud kiirelt ühe mu lemmiku ning täielikult asendanud iPhone + käsistatiivi komplekti. 

 

DJI Osmo Pocket 3 DISAIN

Disain iseenesest on lihtne – pulk, mille otsas on stabiliseeritud kaamera, mis on kompaktne, kerge ning lihtsasti kasutatav. Kätte võttes on aru saada, et tegu on premium-klassi tootega, sest materjal tundub tugev ning ekraan suur ja kvaliteetne.

Siiski kui seda mistahes kohatades hoiustad, siis kindlasti kaitseümbrisega. Nimelt kaamerat sulgedes objektiivi osa küll voldib end peitu, kuid üsna väikese liigutamise peale juba võib taas olla nähtaval ning kergesti kriimustatav.

Suur 2-tolline ekraan on puutetundlik ja pööratav, mis teeb kasutamise üsna lihtsaks. Siinkohal sõna “üsna” on pädev, sest parameetrite ning funktsioonide muutmiseks tuleb ekraanil tõmmata vastavast servast.

Igas servas on omad funktsioonid, mida saab muuta ning need tuleb lihtsalt kõik meelde jätta. Mitte midagi keerulist, aga samas võtab veidi aega, et enam ei peaks kõiki külgesid läbi kammima leidmaks soovitud funktsiooni. 

DJI Osmo Pocket 3

DJI Osmo Pocket 3

Nuppe ning sisendeid on vähe: üks USB-C sisend, mälukaardipesa, üks nupp ning üks mitmesuunaline kang.

USB-C sisend on põhja all ning selleks, et kaamerat näiteks statiivikeermega kasutada, tuleb külge panna eraldi kinnitus, mis teeb aparaadi veidi pikemaks. Natuke arusaamatu, miks ei võinud kaamera enda alla statiivikeeret teha, aga ju siis on selleks hea põhjus. Ilmselt on korpus nii täis topitud, et see enam ei mahtunud kaamerat suuremaks tegemata. 

DJI Osmo Pocket 3

Filtrite kasutamine on magnetitega tehtud samuti ülilihtsaks – lihtsalt pane objektiivi juurde ja võtab ise kinni. DJI Osmo Pocket 3 “Creator Comboga” saab küll lainurkkkonverteri kaasa, kuid ise soetasin lisaks veel juurde ka ND filtrid.  Seetõttu võin öelda, et magnet on tugev, sest 100km/h auto küljes värisedes ei lennanud mitte midagi minema. 

Erinevalt seikluskaameratest, puudub Pocket 3 mudelil igasugune ilmastikukindlus – isegi mälukaardipesa on küljel täiesti avatud. Kuigi ma ise olen seda vihmaga kasutanud ja seni pole midagi juhtunud, siis tegu on teadliku riskiga, aga ma ei soovita tulega mängida. 

 

Osmo Pocket 3 KASUTAMINE

Kasutan seda DJI kaamerat põhiliselt autode filmimiseks ning suurem osa sellest toimub sõites nii, et kaamera on kinnitatud auto külge.  Ja selleks on DJI Osmo Pocket 3 absoluutselt imeline.

Sõidukaadrite saamiseks ei pea Sa rippuma pakiruumist välja ning kaamerat käes hoidma, et seda suunata, sest Pocketil on suurepärane jälgimissüsteem, mis teeb elu kõvasti lihtsamaks. Lihtsalt kinnita kaamera auto külge, vali jälgitav subjekt ning minek.

DJI Osmo Pocket 3

Alati läheb ka nööriga kinni, juhuks kui iminapp peaks lahti tulema

Sellel kaameral on ka selfierežiim ehk kui soovid end filmimise ajal näha, siis näiteks telefoniga pole muud varianti kui kasutada selleks kehvema kvaliteediga esikaamerat.

Osmo Pocket 3 aga lihtsalt keerab oma ainsa kaamera ringi ning kvaliteedikadu ei ole. Lisaks on sellel ka automaatne näotuvastus, mis hoiab su alati kaadris.

Üleüldse seadeid, mida muuta, on palju. Enda äranägemise järgi saab seadistada suumi kiirust, gimbali liikumise kiirust, mis pidi objektiiv jääb kaamera käivitamisel ja palju muud. Uue funktsioonina on ka “spin-shot”, mille käigus kaamera pöörab end ümber telje kas 90 või 180 kraadi.

Aku on samuti muljetavaldav ning lubab ühe laadimisega filmida kuni 135 minutit. Lisaks saab külge panna ka lisaseadme (Creator comboga on komplektis kaasas), mis tõstab filmimisaja kuni 240 minutini.Samuti on laadimine väga kiire, väike 15 minutiline kohvipaus ja kaamera on juba 20% pealt 80%-ni laadinud.

Meeles tuleb pidada, et aku eemaldamise võimalust pole, seega seda niisama vahetada ei saa. Küll aga saab eelmainitud eraldi laetava lisaseadme külge panna ning see siis laeb kaamera enda akut. Samal ajal on kaamera kasutusvalmis ning saab vabalt filmida. 

 

DJI Mimo nutiRAKENDUS

DJI Osmo Pocket 3 on kontrollitav ka läbi DJI Mimo rakenduse ning siis saab nutiseadet kasutada välise monitorina ja läbi selle ka kõike seadistada.

Ühendamine nutiseadmega on kiire ja lihtne ning ühendust hoiab ka hästi. Rakendus ka avab mõned lisafunktsioonid, mida kaamerast endast ei saa, nagu filtrite lisamine, hyperlapse filmimine ning otseülekande tegemine. 

Kes on algaja või ei soovi ise parameetreid muuta, saab kasutada täisautomaatset režiimi. Kes aga tahab ise kõike kontrollida, selle jaoks on olemas Pro režiim. Samuti saab näha histogrammi kui ka panna rakendus kuvama alasid, mis on üle põlenud.

DJI Osmo Pocket 3

DJI Osmo Pocket 3
DJI Osmo Pocket 3

Mimo rakenduses on ka algajatele palju materjali, mis tutvustab kaamerat ning õpetab seda kasutama. 

DJI Osmo Pocket 3

DJI Osmo Pocket 3

DJI Osmo Pocket 3

Erilist videotöötluse funktsionaalsust rakendusel kahjuks pole ehk seega selleks tuleb ikkagi leida mõni muu programm. 

 

DJI OSmo Pocket 3 videokvaliteet

Osmo Pocket 3 sensor on teinud võrreldes eelkäijaga läbi suure muudatuse ning on nüüd 1-tolline (ehk 16mm filmi suurune) ning objektiiv 20mm ekvivalendiga f/2.0.

Suure sensori ning optilise stabilisaatori kombinatsiooniga saab Pocket 3 abil täitsa filmilikke klippe. Kui saaks ka natuke optilist suumi ning tugevama bokeh’ga kaadreid, siis polekski enam teisi kaameraid vaja. 

Normaalrežiimi suurim lahutusvõime ning kaadrisagedus on 4K 60 kaadrit sekundis. Edasijõudnud värvikeerajatele on olemas ka 10-bitine D-LogM ja HLG, mis on suureks abiks dünaamilise ulatuse suurendamisel ning annab rohkem mänguruumi ekstreemsemates valgusoludes. Lihtsam on ka värve viia vastavusse teiste DJI kaameratega filmitud videotega.

Režiimidest on olemas veel Low-Light, mis pimedates valgusoludes langetab kaadrisageduse 30 peale ja ISO-tundlikkus tõuseb normaalrežiimi 3200 asemel 16000 peale.

Aegluubi jaoks on samuti eraldi režiim, mis lubab filmida 4K lahutusvõimega 120 kaadrit sekundis. Loomulikult ei puudu ka time- ning hyperlapse funktsioonid. 

Gimbali režiime on kokku kolm: Follow, tilt-lock ning FPV. Follow režiimis liigub objektiiv subjektiga kaasa, mis on hea näiteks vlogimiseks. Tilt-Lock lukustab kaadri alati hoidma horisonti, mis tuleb kasuks näiteks maastiku filmimisel. FPV režiimis liigub kaamera vabalt kaasa, mis lubab teha juba keerukamaid kaadreid. 

Videod on otse kaamerast juba väga head ning kes soovib automaatrežiimil kõike teha, siis ei pea pettuma – tulemused on head, värvid on naturaalsed.

Kaameras endas erinevaid filtreid ei leidu, kuid näiteks läbi DJI Mimo rakenduse saab kasutada Glamour Effect filtrit, mis parandab nahatoone. 

Siin on kokku pandud ports näidisvideosid, mis kõik on 3K/24fps ja filmitud Log formaadis ning peale pandud pärast DJI enda Input Log:

Autofookus on üldiselt usaldusväärne, kuid vahepeal keerulisemate kaadritega on näha mõningat fookuse hingamist. Loodetavasti DJI suudab midagi välja mõelda ning järgmiste tarkvarauuendustega seda probleemi vähendada. 

Kui on soov teha vertikaalset videot (mida mul tuleb palju ette), siis võrreldes näiteks DJI Mini 4 Pro drooniga, ei pööra kaamera ise, vaid lihtsalt lõigatakse videot. See tähendab, et vertikaalses režiimis on video lahtusvõime 4K asemel 3K. 

Siin on kaks näidisvideot, kuidas kaamera pimedas käitub. Esimene video on automaatrežiimil ning teine on Low-Light režiimil. Vahe on selgelt näha, et Low-Light režiimis on pilt selgelt heledam.

 

Muide, Osmo pocket 3 Creator Combo komplektiga tuleb kaasa väline DJI juhtmevaba mikrofon, mille kasutamine on ülilihtne ning lollikindel.

Mikrofon ühendab end kaameraga automaatselt kohe sisse lülitades ning vibreerib andmaks märku, millal lindistab. Kaasa saab ka tuulekaitsme ning selle kvaliteet on väga hea ka mürasemates kohtades.

Miinusena võiks välja tuua, et ainsad mikrofonid, mida kaameraga juhtmevabalt ühendada saab, on DJI enda omad, kõik ülejäänud peab panema kaabliga. Kaasas on ka magnet, millega on mikrofoni lihtsam kinnitada. Ise panen selle autode heli salvestamiseks väljalaske lähedale ja seni on suurepäraselt hakkama saanud ka lärmakamate sõidukitega. 

DJI Osmo Pocket 3

Kuigi põhirõhk on videol, siis põgusalt mainiks ära, et fotodeks pole tegu parima kaameraga. Lai vaatenurk ja sensori väike lahutusvõime ei ole päris see kombinatsioon ning fotode tegemiseks tuleb ikka pigem iPhone taskust välja võtta. Fotode kvaliteet muidu on hea ning saab ka DNG formaati pildistada, mis annab rohkem vabadust pildi töötlemisel. 

 

KOKKUVÕTE

Edasiminek eelmisest mudelist on märkimisväärne ning DJI Osmo Pocket 3 töötab suurepäraselt ja ausalt öeldes midagi väga negatiivset on raske eraldi välja tuua.

Suurepärane kvaliteet, stabilisatsioon ning terve ports erinevaid funktsioone teevad kaamerast mitmekülgse ning kapriisideta seadme. Samuti asja lihtsus – kõik on sama lihtne nagu telefoniga filmimine, aga tunduvalt parema kvaliteediga.

Dji Osmo Pocket 3

Müügil on kaks erinevat komplekti ning endale valisin DJI Osmo Pocket 3 Creator Combo, mis kindlasti on end õigustanud.

Kui tavakomplekt sisaldab endas kaamerat, kaitseümbrist, kaamerarihma, laadimiskaablit ning lisakäepidet, siis Creator Combos on koheselt kaasas oluliselt rohkem kasulikke tarvikuid. Ühe tähtsaima seadmena on akukäepide, mis annab juurde kuni 62% tööaega.

Selle lisamine või vahetus on väga lihtne, käib ta käepidemele pikenduseks. Lisaks on sellel ka statiivikeere ning usb-c sisend. Kaasas ka juhtmevaba mikrofon koos tuulekaitsega, lainurkkkonverter, ministatiiv ning kandekott. Minu jaoks on Creator Combo end igal juhul õigustanud!

 

Järgmine ülevaade

See on kõige värskem ülevaade.