Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Digitest | 23. okt. 2024

Rulli end üles

Üles

Kommentaare pole

Xiaomi OpenWear Stereo on päästerõngas neile, kes kõrvaklappe kasutada ei saa

Xiaomi OpenWear Stereo on päästerõngas neile, kes kõrvaklappe kasutada ei saa
Erki Oras

Kõrvaklapid on vaieldamatult kõige populaarsemad nutitelefonide aksessuaarid ning miljonid inimesed kasutavad neid igapäevaselt.

Ometi on inimesi, kes neid ei talu või olukordi, kus ei saa kõrvaklappe kasutada. Näiteks tööl või liikluskeerises, kus tähelepanu säilitamine mängib väga olulist rolli.

Just sellistele inimestele ja olukordadesse ongi mõeldud Xiaomi OpenWear Stereo, kus nö väikesed klapikõlarid asuvad kuulmekanali kohal, mitte sees. Nii püsib inimene ka muusikat/podcaste kuulates alati kontaktis välismaailmaga.

Tegelikult on ka teisi võimalusi kuulata muusikat nö klappidega, ilma oma kõrvu nendega sulgemata. Nii näiteks on olemas luujuhtivusega mudelid, aga ka kaelaümber käiv kõlar.

Igatahes, praegusel hetkel on meie tähelepanu siiski pööratud just Xiaomi uutele klapikestele

Xiaomi OpenWear Stereo välimus

OpenWear Stereo puhul püüdis esimese asjana pilku juba karp, sest tegu pole põrmugi mingi tavapärast plast- või metalltopsiga.

Lame, miniatuurset puudritoosi või portsigari meenutav vutlar näeb välja igati elegantne ning rafineeritud muljet suurendab veelgi hall tekstiilisarnane ümbrisematerjal.

Igatahes sobiks see oma välimuse ja stiili poolest suurepäraselt ka mõne tippklassi firmajuhi töölauale (sama vutlar/klapid on saadaval ka beežina).

Xiaomi OpenWear Stereo juhtmevabad kõrvaklapid

Need Xiaomi kõrvaklapid ise pole samuti mingid papist poisid, vaid näevad välja pigem nagu professionaalsed kommunikatsioonivahendid ehk siis lihtsalt hands-free.

Hall, hõbedaselt särava metalldetailiga korpus on tegelikult isegi märgatavalt väärikam, kui mõni keskmine hands-free seade.

Oma ehituselt on antud klappide puhul tegu sellise konstruktsiooniga, mis käib kasutajale konksuna kõrva taha. Minu arvates on selline lahendus üks stabiilsemaid ka kõrvasiseste klappide jaoks, kindlustades nende stabiilse püsivuse kõrvas.

Xiaomi OpenWear Stereo juhtmevabad kõrvaklapid

Xiaomi Earbuds nutirakendus

Ehkki tegu pole ei mürasummutuse ega ka eriliselt konfigureeritavate heliedastajatega, siis sellest hoolimata on oma nutirakendus olemas ka nende jaoks.

Juba klappide pakendil on väike QR-kood, mis vähemalt esialgu mul kahe silma vahele jäi, mis viib kasutaja otse spetsiaalse “Xiaomi Earbuds” rakenduse allalaadimisele. Mulle selline otsekohesus väga meeldib, ei mingeid liigseid vahepeatuseid erinevates keskkondades.

Xiaomi OpenWear Stereo

Kui see rakendus on alla laetud, installitud ja avatud, siis ka kõrvaklappide leidmine käis seal überkäbedalt, mitte ükski mu seade ei ole varem klappe avastanud sellise kiirusega.

Samas kahtlustan, et peale esimest korda selle rakenduse avamist ei ole seda vaja rohkem teha. Reaalselt ainuke asi, mis ma sellega teha sain, oli määrata mida need kõrvaklapid erineva puudutuse peale teevad.

Tegelikult võib seal muidugi valida ka kolme erineva helirežiimi vahel (standard, kõrged sagedused ja hääl), kuid ainukesena suutsin ma eristada kõrgete sageduste esiletoomist.

Kõige hämmastavam oli aga see, et OpenWear Stereo on siiski varustatud ka mingi komfort-mürasummutusega. Selle aktiveerimine muutis välishelid õigeveidi tuhmimaks, kuid mitte vaiksemaks. Tegelikult ei saa me muidugi seda tüüpi klappide puhul rääkida mingist mürasummutusest, mis panebki mind imestama, miks selline valik sinna üldse sattus.

Kas oli tegu progejate peenemat sorti naljaga või on sellise seade olemasolu kaasaegsete juhtmevabade klappide puhul lihtsalt obligatoorne? Samas püsime muidugi optimistlikud, et loodetavasti suudab Xiaomi aja jooksul rakendusele piisavalt funktsionaalsust lisada.

Xiaomi OpenWear Stereo helikvaliteet

Kui traditsiooniliste kõrvaklappide (olgu siis kõrvasiseste või kõrvapealsete) puhul olen alati helikvaliteeti primaarseks pidanud, siis antud klappide puhul tuleb hoolikalt konteksti tähele panna.

Oma suuruse poolest kuuluvad need kindlalt kõrvasiseste klappide sekka, kuid ometi puudub võimalus nendega kuulmekanalit sulgeda, et tekitada seal bassihelide jaoks sobiv keskkond. Seetõttu väldib ka seadme rakendus võimalust pakkuda võimendatud bassisagedust.

Xiaomi OpenWear Stereo juhtmevabad kõrvaklapid

Kui EDM-i fännboid ja muidu bassipead siin pisaraid hakkavad pühkima, siis kordan, et tegu on paratamatusega. Samamoodi tõmbab seadme konstruktsioon kriipsu peale ka helipildi sügavusele ja detailsusele.

Väikese mööndusega võiks nende klappide helipilti võrrelda kvaliteetse taustaraadioga. Minul igatahes võttis see heli väljas jalutades jala mõnusalt muusikarütmis tatsuma. 

Kasutamine

Alustaks kohe karbist – meeldivalt lame, ei pane taskuid punnitama nagu tavalised klapitopsid. Samuti on mugav klappe toosist kätte saada ehk neid ei pea sealt välja urgitsema ega tagasi toppima, vaid klapid lesivad kuninglikult oma pesades.

Xiaomi OpenWear Stereo kõrvataha panek tahab alguses väikest sättimist, kuid aja jooksul muutub see protsess kiireks ja harjumuspäraseks. Kõrvas püsivad klapid üldiselt hästi ja stabiilselt, kuigi minus tekkis teatav ettevaatlikustunne. Moššima ma igatahes igaks juhuks ei hakanud.

Kõrgema klassi juhtmevabad klapid tavaliselt kõrva pannes reageerivad mingi helisignaali või teatega. OpenWear Stereod selles suhtes väga stabiilsed ei olnud. Vahel andsid nad oma kohale jõudmistest teada väikese kõlliga, aga üsna tihti vaikisid nagu kuldid rukkis. Sama lugu oli ka klappide kõrvast eemaldamisega. Vahel jäid kõrvaklapid juba ühe klapi kõrvast eemaldamise peale vait, vahel aga mitte.

Side välisilmaga oli stabiilne ka maksimaalse helitugevuse korral – kuulsin mööduvaid autosid ja jalakäijaid nende täies hiilguses. Suhtlemine maksimaalse heli korral paraku eriti sujuv ei olnud, sain aru, et mu kallis kaasa minuga räägib, aga paraku ei saanud ma aru, millest. Seega tasub volüümi nivoo hoida madalamal, kui on vajadus teistega suhtlemiseks.

Xiaomi OpenWear Stereo juhtmevabad kõrvaklapid

Oma avatud konstruktsioonist hoolimata ei kostnud klappidest tulev heli teiste kohalviibijate kõrvu, mis annab OpenWear Stereole mõistagi plusspunkte.

Kõrvas olid klapid üpris mugavad, võimaldades probleemitult ka pikemaid kuulamisi. Kusjuures seda ka prille kandes, nii et üle kõrva oli korraga kaks “sanga”.

Aku pidamise kohta ma erilisi katseid läbi ei viinud, sest klapikasutus on niigi äärmiselt individuaalne. Tootja ise lubab ühe laadimisega 7,5 tundi muusikat ja ühe karbitäie energiaga kokku vist 35 tundi heli. Pole paha!

Rahuldav oli ka mikrofoni kvaliteet, ainult ühel korral uuris helistaja, et ega ma temaga tualetist ei räägi, et tegu oli mingi veidra kõla- ja kajaefektiga.

Kokkuvõtteks

Tegelikult võiks öelda, et Xiaomi OpenWear Stereo kõrvaklappide puhul on tegu tõelise päästerõngaga muusika- või taskuhäälingusõpradele, kes erinevatel põhjustel ei saa nö päris klappe kasutada.

Olgu siis tegu näiteks klienditeenindajaga, kes peab klientide kontaktidele momentaalselt ja täpselt reageerima või siis kullerile, kes veedab oma päeva keset kiireloomulist liiklust.

Kõrvaklappidest kostvad vikerviisid ja muud sulnid helid peaksid nende tuju üleval hoidma praktiliselt 8-tunnise tööpäeva lõpuni.

Xiaomi OpenWear Stereo juhtmevabad kõrvaklapid

Nii mõnegi ameti juures võiksid sellised klapid kuuluda praktiliselt vormiriietuse juurde, näidates, et ettevõte hoolib oma töötajate vaimsest tervisest. Seda enam, et kui tervis on meie kõige kallim vara, siis tulevad need klapid kätte enam kui soodsa hinna eest.  

 

Järgmine ülevaade

See on kõige värskem ülevaade.